Forgalomtól elzárt területet sraffozása

Parancs: SPFORGALOM Ikon:

Általános leírás

A program segítségével sraffozhatjuk be könnyedén a forgalomtól elzárt területet. A program a beállított paraméterekkel megrajzolja a felfestést. Ezek az elemek zárt vonalláncok és sraffozások lesznek. Első lépésben ki kell választani a sraffozás legszélső vonalát, ez lesz az első sraff elem széle, ez a vonal metszheti a forgalomtól elzárt terület határvonalait, ez egy vonal rajzelem. Három féle módon szerkeszthető meg a felfestés.
- Egy vonallánc kiválasztásával, a vonallánc nem kell zárt legyen.
- Két vonallánc kiválasztásával (Külső vonallánc, Belső vonallánc). Itt érdemes két olyan zárt vonalláncot választani, hogy az egyik teljes mértékben tartalmazza a másikat (belső sziget), rossz kiválasztás esetén, a felfestés eltérhet a kívánttól.
- Két elem kiválasztásával, ami a forgalomtól elzárt terület két széle. Ezek lehetnek vonalak, ívek és vonalláncok.
A kiválasztás után meg kell adni, a sraffozás irányát, merre kezdje az alkalmazás a rajzolást, majd az utolsó felfestés elem végét, vagy ENTER gomb nyomásával, a program a kiválasztott elemek végéig megrajzolja a felfestést.

Paraméterek

A következő paramétereket lehet megadni: Burkolatjel szélessége, Burkolatjelek egymástól való távolsága, Burkolatjelek elzárt terület szélétől való távolsága.

Kezdő sraff

Ki kell választani a képernyőről egy vonalat, ami az első sraff elem szélét jelenti, ez a vonal metszheti a forgalomtól elzárt terület határvonalait. Kiválasztás után a nyomógomb alatt megjelenik a "Kijelölve" felirat, utána választhatunk a szerkesztési eljárások közül.

Szerkesztések

- Vonallánc
Egy vonallánc kiválasztásával, a vonallánc nem kell zárt legyen, az alkalmazás a megfelelő paraméterekkel besraffozza a vonalláncot.
- Kezdő elem, Sziget
Két vonallánc kiválasztásával (Külső vonallánc, Belső vonallánc). Itt érdemes két olyan zárt vonalláncot választani, hogy az egyik teljes mértékben tartalmazza a másikat (belső sziget), rossz kiválasztás esetén, a felfestés eltérhet a kívánttól.
- Kezdő elem, Záróelem
Két elem kiválasztásával, ami a forgalomtól elzárt terület két széle. Ezek lehetnek vonalak, ívek és vonalláncok.
FONTOS !!!
Mindegyik szerkesztési eljárásban, a kiválasztás után meg kell adni, a sraffozás irányát, merre kezdje az alkalmazás a rajzolást, majd az utolsó felfestés elem végét, vagy ENTER gomb nyomásával, a program a kiválasztott elemek végéig megrajzolja a felfestést.

Törlés

-Törlés
Az összes vagy egy forgalomtól elzárt terület felfestését, a kiválasztott rajzelem alapján lehet törölni. Forgalomtól elzárt terület törlése összes vagy egy eleme alapján [Összes/Elem]<Ö>: Parancssorba: "E" betű, majd egy elem kiválasztása, akkor csak egy összefüggő sraffozás törlődik. "Ö" betű az összes rajzban elhelyezett forgalomtól elzárt terület sraffozás törlésre kerül.

Riport

- Riport
A kiválasztott elemekből html riport készíthető. A következő elemekről készít riportot a program: vonal, nyitott vonallánc, ív, zárt vonallánc és az elhelyezett burkolatjel blokkok. Meg lehet adni a burkolati jel szélességét, a program ezzel a szélességgel és a hosszúságokból számolja az ív, vonal és nyitott vonallánc területét. A zárt vonalláncoknak a területét számolja a program. Az elhelyezett burkolatjelek blokkok területét is meg lehet adni. A JEL könyvtárban található a blockterulet.csv file, ebben a területtel rendelkező útburkolati jelek neve és területe található. Ez a csv file is bővíthető. Az elhelyezett burkolati jel blokkokat is kigyűjti a program, ha a "Burkolati jelek területszámítása" be van kapcsolva, akkor az elhelyeztt blokkoknak a területe is megjelenik a riportban. (pl. ha a terelővonalat útburkolati jelként helyezzük el U_TERELOVONAL_2m.dwg területe 12 centiméteres szélességnél 0.24 m2, blockterulet.csv-ben szereplő sor: U_TERELOVONAL_2m;0.24 10 darab elhelyeztt blokk esetén a terület 2.4 m2) A rajz könyvtárában létrejön a html riport a neve: rajz neve & "_FESTÉS" lesz. Ez a html jelentés teljes weblapként menthető a kívánt könyvtárba. Másolni nem elég, mert akkor a burkolatjelek képei nem jelennek meg a riportban.