Gyalogátkelőhelyek szerkesztése

Parancs: SPGYALOG Ikon:

Gyalogátkelőhely elhelyezése:


Paraméterek megadása

Adja meg a következő paramétereket: gyalogátkelőhely szélessége, Kezdő távolság (a kijelölt kezdőponttól számítva az első burkolatjel széle), Burkolatjel szélesség, Burkolatjelek távolsága. A gyalogátkelőhely szélessége a kezdő, záró burkolatszél és kezdőpont kiválasztása után már nem változtatható!!!

Szerkesztés

-Kezdő burkolatszél
Válassza ki a Modell térben a kezdő burkolatszélt (kattintás, jobb gomb). Lehetséges objektumok: vonal, vonallánc, ív.
-Záró burkolatszél
Válassza ki a Modell térben a kezdő burkolatszélt (kattintás, jobb gomb). Lehetséges objektumok: vonal, vonallánc, ív.
-Kezdőpont és irány
Jelölje ki a gyalogátkelőhely kezdőpontját a kezdő burkolatszélen fogópontok segítségével (szomszéd, végpont, ...), vagy kattintson a kezdő burkolatszél közelébe (megengedett eltérés 0.3 m).
A megfelelő kijelölés után válassza ki a gyalogátkelőhely második pontját, a megjelenő piros keresztek közül. (kattintás, jobb gomb). A gyalogátkelőhely iránya, alapértemezetten merőleges lesz a kezdő burkolatszére. Ha ez nem lehetséges, akkor a program automatikusan felkínálja az irányválasztást. Utána megjelenik a gyalogátkelőhely befoglaló téglalapja és a burkolatjel iránya..
-Irány módosítás
A gyalogátkelőhely irányát módosíthatja: Merőleges a kezdő burkolatszére vagy gyalogátkelőhely irányának megadása [Merőlges/Irány]: Az I betű beírása után egy kattintással lehet megadni az irányt vagy merőleges a kezdő burkolatszélre.
-Burkolatjel iránya
Burkolatjel irányát módosíthatja egy kattintással vagy merőleges a gyalogátkelőhely irányára.
-Berajzolás
A nyomógombra kattintva a gyalogátkelőhely megjelenik a rajzon, a beállított paraméterekkel.
-Törlés
Az összes vagy egy gyalogátkelőhelyet, kiválasztott rajzelem alapján lehet törölni. Gyalogátkelőhely törlése összes vagy egy eleme alapján [Összes/Elem]<Ö>:E Parancssorba: "E" betű, majd egy elem kiválasztása, akkor csak egy gyalogátkelőhely törlődik. "Ö" betű az összes rajzban elhelyezett gyalogátkelőhely törlésre kerül.
-Állapot váltás
A gyalogátkelőhely állapotát lehet változtatni: Tervezett, Meglévő és Megszüntetendő
-Új szerkesztés
Program kezdő állapotának visszaállítása.

Tippek, trükkök

-Stopvonal szerkesztés
A megfelelő paraméterekkel stopvonalat rajzolhatunk. A gyalogátkelőhely szélessége 0.5, ez lesz a stopvonal szélessége. Kezdő távolság: 0, Burkolatjel szélesség: 20, ez lesz a stopvonal hossza, legyen hosszabb, mint amilyen az út szélessége. Ezen paraméterek alkalmazása után a stopvonal megjelenik a rajzban.
-Helyzetjelző vonal szerkesztés
A megfelelő paraméterekkel helyzetjelző vonalat rajzolhatunk. A gyalogátkelőhely szélessége 0.5, ez lesz a helyzetjelző vonal szélessége. Kezdő távolság: 0, Burkolatjel szélesség: 1.0, ez lesz a helyzetjelző vonal hossza. Burkolatjelek távolsága 0.5.Ezen paraméterek alkalmazása után a helyzetjelző vonal megjelenik a rajzban.
-Kerékpáros átvezetés
A megfelelő paraméterekkel kerékpáros átvezetést rajzolhatunk. A gyalogátkelőhely szélessége 0.5, ez lesz a burkolatjel szélessége. Kezdő távolság: 0.5, Burkolatjel szélesség: 0.5, ez lesz a burkolatjel hossza. Burkolatjelek távolsága 0.5. Ezen paraméterek alkalmazása után a helyzetjelző vonal megjelenik a rajzban.