Blokk könyvtárak, új elemek, szimbólumok


Könyvtárszerkezet

A forgalomtechnikai szoftver a tábla és útburkolati jelek könyvtárakban található minden dwg kiterjesztésű rajzot kezel. Táblákat és útburkolati jeleket egyedileg is definiálhat. A könyvtárszerkezett kötött, a program könyvtárában kell létrehozni az új könyvtárakat.

A táblákat és oszlopokat tartalmazó könyvtáraknak nevét két számjeggyel kell kezdeni (03 Tilalmi táblák). Az útburkolati jeleket tartalmazó könyvtáraknak nevét a „Burkolati jelek” szavakkal kell kezdeni. Ennek megfelelően lehet új táblákat és útburkolat jeleket tartalmazó könyvtárakat létrehozni. A telepített könyvtárak nevét nem lehet változtatni. A PNG könyvtár tartalmazza az összes tábla, lámpa és útburkolati jel előnézeti képét (150x150 pixel). A JEL könyvtárban találhatóak a megszüntető jelek: Megszunt_SE.dwg táblák és oszlopok megszüntető jele, Megszunt_GY.dwg gyalogátkelőhelyek megszüntető jele. A blockterulet.csv file-ban, pedig a területtel rendelkező útburkolati jelek neve és területe található. Ez a csv file is bővíthető. A Forgalomtól elzárt terület riport kiírásában használható, ha az elhelyezett útburkolati jeleket szeretnénk a terület kimutatásban szerepeltetni. (pl. ha a terelővonalat útburkolati jelként helyezzük el U_TERELOVONAL_2m.dwg területe 12 centiméteres szélességnél 0.24 m2, blockterulet.csv-ben szereplő sor: U_TERELOVONAL_2m;0.24 )

A táblák szárait 00 Tábla oszlop szár könyvtár tartalmazza (TABLA_SZ_JOBB.dwg, TABLA_SZ_BAL.dwg), ezek a blokkok nem változtathatóak !!!

Oszlop, lámpa blokk létrehozása

Az átlagos oszlop mérete 0.6 átmérőjű kör, ehhez vannak igazítva a lámpa blokkok is. Az oszlop és lámpa blokkokat a 00 Tábla oszlop szár könyvtárban kell tárolni. A nevüket pedig az „OSZLOP_” karakterlánccal kezd kezdeni. A blokkok létrehozásánál, nem lehet használni az ellipszis, spline és lemez objektumokat. A beillesztési pontja a 0,0 origó pont. Meg kell határozni a következő elem kapcsolódási pontját is a blokkon belül. Ezt egy láthatatlan attribútummal jelöljük. Paraméterei: beillesztési pontja a következő elem kapcsolódási pontja, Prompt és Címke értéke: CON, magassága: 0.01. A beillesztési pont oszlopnál a 0,0 origó pont.

Tábla blokk létrehozása

Az átlagos tábla mérete 1.00x1.00. Lehet más méretű táblákat is létrehozni (pl. zöld táblák). A tábla blokkokat a már meglévő két darab szám karakterrel kezdődő könyvtárban kell tárolni vagy létre kell hozni olyan új könyvtárat, aminek neve két darab, számmal kezdődik (pl. 11 Saját táblák). A nevük tetszőleges lehet. A blokkok létrehozásánál, nem lehet használni az ellipszis, spline és lemez objektumokat. A beillesztési pontja a 0,0 origó pont. Meg kell határozni a következő tábla kapcsolódási pontját is a blokkon belül (tábla „teteje”). Ezt egy láthatatlan attribútummal jelöljük. Paraméterei: beillesztési pontja a következő elem kapcsolódási pontja, Prompt és Címke értéke: CON, magassága: 0.01. A beillesztési pont oszlopnál a 0,0 origó pont.

Útburkolati jel blokk létrehozása

Az útburkolati jelek a valós méretükkel készülnek. Az burkolati jelek blokkokat a már meglévő két „Burkolati jelek” karakterlánccal kezdődő könyvtárban kell tárolni vagy létre kell hozni olyan új könyvtárat, aminek neve a „Burkolati jelek” karakterlánccal kezdődik (pl. Burkolati jelek saját). A nevük tetszőleges lehet. A blokkok létrehozásánál, nem lehet használni az ellipszis, spline és lemez objektumokat. A beillesztési pontja a 0,0 origó pont.

Előnézeti kép létrehozása

Az újonnan készített blokkokról előnézeti képet kell létrehozni png formátumban. Ezeket a képeket a program PNG könyvtárába kell másolni. A PNG létrehozásához lehet használni AutoCAD-ből a PublishToWeb PNG.pc3 nyomtatókonfigurációt, de más módon is létrehozható. A kép mérete 150x150 pixel, átlátszó háttérrel. A kép nevének egyeznie kell a blokk nevével (pl. TJ_071.dwg TJ_071.png)