Útburkolati jelek elhelyezése, módosítása

Parancs: SPBURKOLAT Ikon:

Útburkolati jel kiválasztása

Válassza ki az útburkolati jeleket tartalmazó könyvtárat a Burkolati jelek könyvtárak: legördülő menüből. Válassza ki az elhelyezendő elemet a Burkolati jel: legördülő menüből. Vagy kattintson a Kiválasztás kép nyomógombra és válassza ki az az elhelyezendő elemet az előnézeti képe alapján, dupla kattintás vagy kattintás és bezárás. Az elhelyezendő elem képe megjelenik, a palettán, ha nem látszik a kiválasztott elem képe, akkor a PNG könyvtárban nem található az előnézeti kép.

Beillesztés, kiosztás

- Beillesztés
Válasszaki az elemet, majd a képernyőn adja meg a kiválasztott elem beillesztési pontját, majd az elforgatási szögét.
- Beillesztés előző forgatási szöggel
Az alkalmazás megőrzi az utolsó beillesztett burkolati jel forgatási szögét. A beillesztési pontot kell kiválasztani.
- Beillesztés kiosztás két pont
A képernyőn megadott két pont között, a program kiosztja a kiválasztott burkolati jelet. Paraméterek: Távolság, Forgatási szög, mennyivel legyen az elem elforgatva a két pont által rajzolt egyeneshez képest. A két pont kijelölése után a program kiszámolja a blokk hosszát a forgatási szögből. Ezen értéken lehet módosítani, 'ENTER' gomb nyomása esetén az alkalmazás elfogadja a blokk hosszát és ez hozzáadódik a Távolság paraméterhez. (példa: U_NYIL1 beillesztés, kiosztás. Ez 3m-es, a Távolság 6, ha a 3m-es blokk hossz elfogadásra kerül,akkor az egymást követő kiosztott elemek beillesztési pontja között 9m lesz az távolság, tehát egy blokk vége és a követő blokk eleje között 6m lesz a távolság. Ha a blokk hosszára 0 értéket adunk meg, akkor a két egymást követő elem beillesztési pontja között lesz 6m a távolság.
- Beillesztés kiosztás objektum
Válassza ki a vonalakat, íveket és/vagy vonalláncokat. A kijelölt elemekre, az elem kezdőpontjától indítva a program kiosztja a kiválasztott burkolati jelet. Paraméterek: Távolság, Forgatási szög, mennyivel legyen az elem elforgatva a kiválasztott elemhez képest. A program kiszámolja a blokk hosszát a forgatási szögből. Ezen értéken lehet módosítani, 'ENTER' gomb nyomása esetén az alkalmazás elfogadja a blokk hosszát és ez hozzáadódik a Távolság paraméterhez. (példa: U_NYIL1 beillesztés, kiosztás. Ez 3m-es, a Távolság 6, ha a 3m-es blokk hossz elfogadásra kerül,akkor az egymást követő kiosztott elemek beillesztési pontja között 9m lesz az távolság, tehát egy blokk vége és a követő blokk eleje között 6m lesz a távolság. Ha a blokk hosszára 0 értéket adunk meg, akkor a két egymást követő elem beillesztési pontja között lesz 6m a távolság. Ha a blokkok rossz irányba állnak, akkor a Forgatás 180° parancsot lehet alkalmazni, vagy megfordítani a kijelölt elem irányát és újra elvégezni a kiosztást.

Módosítások

- Forgatási szög igazítása kiválaszott elemhez
Válassza ki a Modell térben az alapelemet [vonal,szöveg vagy blokk] (kattintás, jobb gomb), amihez igazítja a módosítandó elemeket. Majd válassza ki az elforgatandó blokkokat. A kiválasztott blokkoknak módosul a forgatási szöge.
- Forgatás 180°
Válassza ki az elforgatandó blokkokat. A kiválasztott blokkoknak módosul a forgatási szöge 180°-al.

Riport

- Riport
A kiválasztott elemekből html riport készíthető. Két riport jön létre a rajz könyvtárában az egyik a rajz nevével azonos, a másik pedig a rajz neve & "_ÖSSZESÍTETT" lesz. Az egyik riport tartalmazza az összes kiválasztott elemet, a másik pedig egy összesítő riport. A jelentésben kikapcsolható az XY néret és az attribútumok. Ez a két html jelentés teljes weblapként menthető a kívánt könyvtárba. Másolni nem elég, mert akkor a táblák képei nem jelennek meg a riportban.