Nyomtatási kép létrehozása elrendezésekben

Parancs: SPNYOMTAT Ikon:

Nyomtatási belső keretek elhelyezése a modell térben kölünböző méretarányokban. A keretek lehetnek szabványosak, és egyedi méretűek. A margók is tetszés szerint beállíthatóak. A belső keretek helye és forgatási szöge módosítható az AutoCAD-es parancsokkal, mérete csak a felhasználói kereteknek változtatható. A kereteket a fogópontjainál fogva szerkeszteni tilos, mert a program bizonytalan működéséhez vezethet. A felhasználói keretek méretét a beépített parancsokkal lehet. A belső keretek elhelyezése után már létrehozható a kiválasztott elrendezésekben a nyomtatási kép. Ezek után létre kell hozni a megfelelő papírméretet, amennyiben még nem létezik és ezt hozzá kell adni az elrendezéshez, ahol a nyomtatási kép létrejött.

1. Nyomtatási belső keretek elhelyezése.
A külső keret mérete egy legördülő menüből kiválasztható. (A4, A3, Felhasználói ...) A margók és a méretarány szabadon állítható, csak a "Felhasználói" keret mérete állítható tetszés szerint. Kattintson a "Nyomtatási belső keretek elhelyezése" nyomógombra, majd jelölje ki a képernyőn a belső nyomtatási keret bal alsó sarkát. Az elhelyezés után a nyomtatási keret helye és forgatási szöge is módosítható AutoCAD-es parancsokkal. Tilos a keretet a fogópontjainál fogva módosítani.

2. Nyomtatási kép létrehozása elrendezésekben.
Kattintson a "Nyomtatási belső keret kiválasztása" nyomógombra. Válassza ki a képernyőről a nyomtatási belső keretet. A felhasználói keretek tulajdonágai utólag is változtathatóak (méret, margók). A legördűlő menüből válassza ki az elrendezést, ahová a nyomtatási képet szeretné létrehozni. Utána kattintson a "Nyomtatási kép létrehozása" nyomógombra. A nyomtatási kép létrejött az elrendezésben. Az alkalmazás kiírja, hogy milyen papírméretet kell létrehozni és hozzárendelni az adott elrendezéshez.

3. Papírméret létrehozása (ha szükséges)
Írja be a parancssorba: oldalbeáll
Kattintson a "Módosítás" nyomógombra.
Válassza ki a megfelelő nyomtatót.
Amennyiben még nem létezik az adott papírméret létre kell hozni. Kattintson a "Tulajdonásogok" nyomógombra.
Kattintson a Felhasználói papírméretekre, maj a "Hozzáadás" nyomógombra.
Itt adható meg a szükséges papírméret (az egység legyen miliméter, a nyomtatási területnél felső, alsó, bal, jobb értéke legyen 0, akkor a külső keret pontosan illeszkedni fog a papírméretre)
A legördülő menüből ezek után válassza ki a létrehozott keretet.
Tartalom az legyen "Elrendezés"
Lépték az legyen "1:1". (ebben a méretarányban kell kinyomtatni az elrendezésből !!!) Majd kattintson az "OK" nyomógombra.

4. Nyomtatási keret tulajdonságainak módosítása.
Csak a felhasználói keretek mérete és margói módosíthatóak utólag.
Kattintson a "Nyomtatási belső keret kiválasztása" nyomógombra. Válassza ki a képernyőről a nyomtatási belső keretet.
A nyomtatási keret tulajdonságokban megjelennek a kiválasztott keret paraméterei, az aktív adatok módosíthatóak. (méret, margók)
A külső keret X ,Y mérete, a margók méretei kézzel felülírhatóak. Majd a "Belső keret módosítása" nyomógombbal megváltoztathatóak.
A következő nyomógombokkal a képernyőn is változtatható a nyomtatási keret mérete.
A keret jobb szélének változtatása egy képernyőn megadott ponttal.
A keret felső szélének változtatása egy képernyőn megadott ponttal.
A keret hosszúságának, olyan mértékű növelése, hogy az A4-es keret többszörösére egészül ki.

5. Több nyomtatási keret kiválasztása esetén
A felhasználói keretek méretei és margói ebben az esetben nem módosíthatóak.
A kiválasztott elrendezésben jelennek meg a nyomtatási képek függölegesen vagy vízszintesen eltolva.